Bu Blogda Ara

CNC BOR YAĞ EMÜLSİYONLARINDA YAPILMASI GEREKEN ANALİZLER


Kesme Taşlama Emülsiyonlarında Yapılması Gereken Analizler ve Sonuçların Değerlendirilmesi.

Görünüş

Emülsiyonun görünüşü, orjinal üründen hazırlanacak emülsiyon ile karşılaştırılmalıdır.
Görünüş berrak, homojen olmalı, faz ayrımı ve askıda yüzen partiküller olmamalıdır.Emülsiyonda faz ayrımı var ise bozulmuş demektir,
bu durumda faz ayrımının sebebi tespit edilmeli ve  emülsiyon acilen değiştirilmelidir.

Yabancı Yağ

Sisteme kızak yağlarından veya herhangi bier sebepten karışan başka yağlar yabancı yağ olarak bilinir.Yabancı yağ oranı sistemde %3’ü geçmemelidir. Aksi halde;
  • Emülsiyon üzerinde birikerek, emülsiyonun hava alamamasına ve dolayısı ile emülsiyonda anaerobik bakteri üremesine sebep olur.
  • Kesme bölgesinde duman oluşur.
  • Emülsiyonun stabilitesi bozulur.
  • Emülsiyonun deterjan özelliği azalır.
  • Emülsiyonun yağlayıcılık ve soğutuculuk özellikleri azalır.
  • Emülsiyonla sistemde dolaşarak makina aksamı ve işlenen parçalarda yapışkan bakiyeler bırakır.
Sistem çalışmadığı zamanlarda emülsiyon üzerinde birikecek olan yabancı yağların sıyrılarak alınması yukarıda sayılan zararlı etkileri ortadan kaldırmak bakımından çok önemlidir.

Konsantrasyon

Konsatrasyon kontrolü en kolay biçimde el reraktometresi ile yapılır.Konsantrasyon yüksek ise ;
  • Parça yüzeyinde ve tezgahta yapışkan depozitler oluşur.
  • Kesme bölgesinde duman olur.
  • Operatör ellerinde tahriş problemleri olabilir. ( Özellikle sentetik ürünlerde )
Konsantrasyon düşük ise ;
  • Parçalarda ve tezgahta paslanma problemleri görülebilir.
  • Yağlayıcılık azalacağından kesici takımların uçlarını bileme süresi kısalır , istenilen kalitede yüzey düzgünlüğü elde edilemez.
  • Emülsiyonun bakteri üremesine karşı koruyuculuğu daha az olur.

pH ( Sıvının Asitlik- Bazlık Ölçüsü )

pH değeri 8 – 9.5 limitleri içinde olmalıdır.Düşük ve aşırı yüksek  pH korozyona  ve operatör  ellerinde tahriş problemlerine neden olur.pH düşmesi bakteri üremesinden olabilir.
pH düşük ise bakteri testi yapılmalı, bakterivar ise emülsiyona bakteri öldürücü ilave edilmelidir. pH başka bir sebepten düşmüş ise de ortam bakteri üremesi için uygun bir duruma gelir.

Koku

Sistemde bakteri üremişse kokuşma olur. Bakteri üremesi  107 adet/ml’den sonra kokuşma başlar.
Kokuşma fark edilince bakteri testi yapılmalı, bakteri varsa sisteme bakteri öldürücü eklenmelidir.
Özenle formüle edilmiş ürünlerde önemli kokuşma problemleri yaşanmaz.
Sistemde bakteri üremesinin ve dolayısıyla kokuşmanın önüne geçmek için emülsiyona düzenli aralıklarla biosit ilve edilmelidir.

Bakteri

Emülsiyonlarda bakteri testi en kolay biçimde piyasada satılan bakteri tüpleri ile olur.Emülsiyonda bakteri üremesi maksimum 10adet/ml olmalı ve bu değerden sonrasisteme bakterisit ilave edilmelidir. 107 adet/ml’den sonra sistemde kokuşma başlar.
Bakteri üremesi emülsiyondaki pas önleyici ve emülsiyon yapıcı katıkların etkisini azaltır, pas problemlerine ve emülsiyonun kesilmesine yol açar.Emülsiyonda bakteri varsa vakit geçirmeden biosit ilavesi yapılmalıdır.
Emülsiyona sürekli biosit ilavesi sistemde mantar üremesine uygun ortam olşturur.
Sürekli ilave yapıldığı durumlarda mantar üremesine karşı da bir koruyucu kullanılmalıdır.

Pas

Pas testi demir talaşlarının %5’lik emülsiyonla emdirilip  22 – 25 0C’de 48 saat bekletildikten sonra kontrolü şeklinde olur.
Paslanma var ise sebebi ;
  • Konsantrasyon düşük olabilir.
  • İnorganik tuzların varlığı ( iletkenliğin yüksekliği ) pasa sebep olabilir.
  • Emülsiyonda aşırı klorlu su kullanılmış olabilir.
  • Emülsiyonda bakteri üremiş olabilir.
  • Emülsiyon efektif ömrünü tamamlamış ve emülsiyonlarda ayrışmalar başlamış olabilir.
Emülsiyon pasa sebep oluyorsa acilen değiştirilmelidir. Aksi takdirde makina aksamında ve işlenen parçalarda düzeltilmesi imkansız pas problemleri yaşanabilir.

Köpürme

Köpürme testi laboratuvarda özel olarak hazırlanmış belirli sertlikteki sularla hazırlanan emülsiyonların köpürme eğilimlerinin ölçülmesi şeklinde yapılır.Köpürme sebepleri ;
  • Emülsiyonda kullanılan suyun çok yumuşak olması.
  • Sistemin aşırı basınç altında çalışması.
  • Sisteme tezgahı temizlemede kullanılan deterjanların karışması.
  • Emülsiyon tankına geri dönen emülsiyonun tanka yüksekten dökülmesi.
Aşırı köpürme kesme bölgesine yeterli miktarda sıvının ulaşmasına engel olabilir ve dolayısıyla yağlayıcılık azalır.Özenle formüle edilmiş ürünlerde köpük önleyici katıklar olduğundan köpürme problemleri olmaz.Yinede köpürme problemleri yaşandığında köpük söndürücü ilavesi yapılmalı ve köpüğün kaynağı tespit edilerek ortadan kaldırılmalıdır.

İletkenlik

İletkenlik çok basit bir şekilde taşınabilir tipleride olan iletkenlik ölçme aletleri ile ölçülebilir.Emülsiyonlarda problemsiz efektif çalışma için maksimum iletkenlik değeri 6000-7000 mikrosiemens / cm’dir.Bu değerlerden sonra emülsiyonda değişik problemler görülebilir ;
  • Emülsiyonun stabilitesi bozulur.
  • Bir kısım yağ emülsiyondan ayrılabilir, kremalaşmalar olur ve emülsiyon sistemde sirküle edildikçe makina aksamında ve işlenen parçalarda yapışkan bakiyeler bırakabilir.
  • Emülsiyon pas problemlerine yol açar.
Emülsiyonun iletkenliği direkt olarak kullanılan suyun iletkenliği ile ilgilidir. Kullanılan suyun iletkenliği yüksek ise emülsiyonun iletkenliğide çok yüksek olur ve yine ilaveleri bu suyla yapılan emülsiyonun iletkenliği de çok kısa bir sürede artar ve emülsiyon efektif ömrünü normalden çok daha kısa sürede tamamlar.Güvenli ve problemsiz bir çalışma için iletkenlik değeri 7000 mikrosiemens / cmdeğerini geçtiğinde emülsiyon değiştirilmelidir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder